Себореен дерматит е хронично състояние на кожата и се счита за по-тежка възпалителна форма на пърхот. Думата "себореен" се отнася до всяко състояние на кожата, свързано със свръх-производството на мазнини в мастните жлези, докато "дерматит" е общ термин, използван за описание на кожно раздразнение и възпаление.

Себореен дерматит засяга области на тялото като лицето, носа, веждите, клепачите, ушите и гърдите, но най-често скалпа. Смята се, че е сравнително често срещан, засягащ около 5% от хората.

Каква е причината за поява на себореен дерматит?

Въпреки че няма категорично доказана причина за състоянието себореен дерматит, счита се, че гъбичката Malassezia е допринасящ фактор за появата му. Изследванията показват, че други ключови фактори като дефект на кожната бариера или промяна в производството на себум, също могат да играят роля за появата на себореен дерматит.

 

Симптоми и диагностика

Себореен дерматит се появява като червени, мазни петна от кожата, покрити с бели или жълти люспи. В някои случаи това е придружено от сърбеж.

Симптомите могат да бъдат предизвикани от хормонални промени и заболявания, или от външни фактори като перилни и почистващи препарати, хигиенни продукти или промени в метеорологичното време.

Лекар или дерматолог може да диагностицира себореен дерматит чрез изследване на засегнатата област или чрез кожна проба. 

Себорейният дерматит понякога може да имитира други кожни състояния, например псориазис, така че ако изпитвате симптоми като сърбеж и червени плаки по кожата и не сте сигурни какво ги причинява, посъветвайте се с вашия лекар.

 

Лечение

Лечението на себореен дерматит обикновено е дългосрочно, поради факта, че е хронично състояние. Въпреки това, има редица начини за облекчаване на симптомите. Препоръчителното лечение зависи от тежестта на състоянието, типа кожа и коя част от тялото е засегната и може да включва продукти без рецепта или лекарства, отпускани по лекарско предписание.

За лечение на себореен дерматит на скалпа на главата може редовно да се използва лечебен шампоан против пърхот. Активната съставка кетоконазол действа чрез елиминиране на гъбичките-причинители и е клинично доказано, че облекчава сърбежа и лющенето на кожата на скалпа.

Противогъбични кремове и унгвенти могат да се прилагат за себореен дерматит, засягащ други части на тялото. Понякога те се използват заедно с кортикостероиди за облекчаване на възпалението. Ако състоянието е обхванало големи участъци ва кожата или не се повлиява от локално лечение, лекарят може да предложи курс на перорални противогъбични лекарства.

Низорал® е лечебен шампоан за лечение и профилактика на упорит пърхот и себореен дерматит. 

За максимален резулат и поддържане на дълготраен ефект, след лечението използвай Низорал® Кеър шампоан за ежедневна употреба. Виж повече тук.

Низорал® лечебен шампоан

✓ Медицинско лечение и профилактика на упорит пърхот и себореен дерматит.

✓ До 3 месеца без пърхот

Низорал® Кеър шампоан за ежедневна употреба

✓ За поддържане на дълготраен контрол на пърхота

✓ Предпазва от повторна поява на пърхот още с първото измиване

Низорал Кеър козметичен тоник

✓ Облекчава сърбящ и раздразнен скалп

✓ Хидратира и успокоява, по всяко време - без измиване