Какво е пърхот?

Пърхотът може да бъде хронично състояние на кожата на главата, а може да бъде и временен проблем, който възниква при хормонални промени в тялото като пубертет или бременност. Тъй като скалпът обикновено е покрит с коса и не можем да видим точното състояние на кожата, пърхотът се проявява с бели люспи от мъртва кожа, които падат по раменете.

Научи повече за пърхота

Факти за пърхота

  • Пърхот - често срещан и рецидивиращ проблем със скалпа. Всеки втори човек е засегнат поне веднъж в живота си и страда от пърхот, често придружен от симптоми като сърбеж, усещане за парене и зачервяване на скалпа.

  • Пърхотът засяга повече мъжете, отколкото жените Една от причините е, че мъжете произвеждат повече себум заради хормоните. Това прави пърхота мазен и лепкав, което насърчава прекомерния растеж на гъбичката Malassezia.

  • Най-честата причина за пърхот са гъбички, подобни на дрожди. Malassezia furfur се среща естествено в микрофлората на външния слой на кожата на скалпа при концентрация до 46%.

  • Безконтролното размножаване на гъбичките води до пърхот, сърбеж и зачервяване на скалпа - в тежки случаи това може да доведе до себореен дерматит.

Основни причини за пърхот

Кожата постоянно произвежда нови кожни клетки и хвърля стари клетки, за да остане здрава. Пърхотът се появява, когато този цикъл на обновяване на кожата се ускори. Люспест и сърбящ скалп може да бъде резултат от:

Суха кожа

Пърхотът е по-разпространен при студено време, което изсушава кожата.

Гъбички Malassezia

Гъбичките Malassezia furfur са най-честата причина за пърхот. Това е гъбичка, която естествено обитава кожата на скалпа, но причинява проблеми, когато се размножава прекомерно.

Сезонност

Кожата може да бъде увредена от различни външни фактори като замърсяване или ниска влажност на въздуха.

Дерматит

Вътрешни фактори като хормонални промени в тялото или стрес могат да играят роля за появата на кожни възпаления.

Заболявания

Проблеми като заболяване или непълноценно хранене (например с недостиг на цинк) също стимулират гъбичките да се размножават.

Продукти за грижа за косата

Пърхотът може да бъде утежнен поради прекомерното прилагане на продукти за оформяне на косата или непрекъснатото използване на шапки.

Съвети за предотвратяване на пърхот

Намалете стреса

Ако страдате от пърхот, стресът понякога може да влоши симптомите, тъй като отслабва естествените защитни сили на организма и прави по-трудно справянето с пърхота.

Хранете се балансирано

Балансираната диета е полезна не само за здравето, но също така и за доброто състояние за косата и скалпа. Диета, богата на Омега-3, може да помогне за поддържане на здравето на скалпа.

Правете масаж на главата

Леките масажи на скалпа при миене на косата с лечебен шампоан против пърхот ще помогнат да се отстранят всички люспи и да се гарантира, че скалпът е напълно покрит с лечебната съставка.

Редовно мийте косата си

Важно е редовно да миете косата си, за да премахнете омазняването, което се натрупва от ежедневието.

Почиствайте четките за коса

Уверете се, че почиствате четката за коса, премахвайки косми и остатъци от стилизиращи продукт.

Използвайте умерено стилизиращи продукти

Прекомерната употреба на стилизиращи продукти като гел и спрей за коса може да доведе до омазняване, което да раздразни скалпа и да се образува пърхот. Опитайте се да не прекалявате с употребата на стилизиращи продукти и винаги ги измивайте старателно от главата.

Съвети за грижа за скалпа

  • Носете шапка, когато сте изложени на пряка слънчева светлина, за да предпазите скалпа си от вредните UV лъчи.

  • Избягвайте химически третирания като боя за коса и постоянна употреба на уреди за стилизиране на косата.

  • Не използвайте гореща вода при измиване на косата, нека температурата да бъде хладка

  • Разресвайте косата си редовно, за да премахнете мъртвите кожни клетки

Сбогом на други шампоани против пърхот или шампоани с активен въглен

Низорал® лечебен шампоан лекува причината за появата на пърхот, а не само симптомите. Съдържа кетоконазол, най-предписваното от лекари в Европа лекарство против пърхот. Докато повечето козметични шампоани основно се справят със симптомите на пърхот, Низорал® лечебен шампоан атакува гъбичките, които са основният причинител на пърхота. Низорал® лечебен шампоан Ви дава видими резултати само за 2 седмици и клинично доказано контролира и облекчава сърбежа и лющенето.

Низорал® лечебен шампоан

✓ Медицинско лечение и профилактика на упорит пърхот и себореен дерматит.

✓ До 3 месеца без пърхот

Низорал® Кеър шампоан за ежедневна употреба

✓ За поддържане на дълготраен контрол на пърхота

✓ Предпазва от повторна поява на пърхот още с първото измиване

Низорал Кеър козметичен тоник

✓ Облекчава сърбящ и раздразнен скалп

✓ Хидратира и успокоява, по всяко време - без измиване